ТОП 10 ЕКРАНІЗАЦІЙ МАНГ

ТОП 10 ЕКРАНІЗАЦІЙ МАНГ


До прем'єри «Примари в обладунках» «Кіноманія» зібрала 10 кіноверсій відомих японських графічних романів.

Меч помсти / Kozure ôkami

Режисер Кендзі Місумі, 1972



Класична манга «Самотній вовк і його дитина» була написана Кадзуо Коїке і Госекі Кодзіма в 1970 році. За її мотивами ставилися п'єси в театрі Кабукі і були зняті телесеріали і шість фільмів. Сюжет манги корениться глибоко в самурайських традиціях і звичаях. Головним героєм серії є особистий кат сьогуна, який мандрує по світу зі своїм маленьким сином за спиною після таємничої смерті його дружини. Режисер Кендзі Місумі, який працював також і над фільмами про сліпого самурая Затойчі, докладно переніс криваву драму оригіналу на екран.

Гайвер / The Guyver

Режисер Стів Ванг, 1991
В основі оригінальної манги Єсіков Такаї лежала ідея про те, що людина була створена інопланетянами в якості експерименту. Воля людей повністю підвладна прибульцям, і лише той, хто носить особливий костюм під назвою «Гайвер», виявляється поза контролем. Голлівудська екранізація «Гайвера» - це, перш за все, кіно з розряду «так погано, що добре». Крім того, головну роль в «Гайвері» виконує Марк Хемміл. Через три роки пішов і сиквел, який став більш серйозним і цікавим з точки зору сюжету і отримав більш теплий прийом, як у критиків, так і у глядачів.

Плачущий вбивця / Crying Freeman

Режисер Христоф Ганс, 1995
Манга «Вбивця, що плаче», написана Кадзуо Коїке в 1986-му, стала бестселером в Японії і практично відразу отримала аніме-адаптацію. За сюжетом, простого японського гончара викрадають члени Якузи і шляхом гіпнозу перетворюють в найманого вбивцю. Але в душі кілер залишається людиною і, в знак жалю, після кожної розправи над жертвою з його очей течуть сльози. Голлівудська адаптація манги стала, перш за все, найбільш відомої роллю для героя бойовиків Марка Дакаскос. Хоча і не уникла проблем, характерних для всіх фільмів з його участю.

Олдбой / Oldeuboi

Режисер Пак Чхан-ук, 2003
В основу знаменитого фільму корейця Пака Чхан-ука лягла манга Гаронна Цутії і Нобуаки Мінегісі. Цікаво, що першоджерело був прохолодно зустрінутий на батьківщині, але після успіху фільму був переведений на безліч мов і став культовим. «Олдбой», з властивою режисерові безкомпромісністю і жорстокістю, по-своєму перекладає класичну історію про Графа Монте-Крісто. Тема помсти, що займає особливе місце в творчості Чхан-ука, обігрується тут нетрадиційно, з особливим оптимізмом, натякаючи на можливу користь від покарання кривдників.

Зошит смерті / Desu noto

Режисер Сусуке Канеко, 2006
«Зошит смерті» - один з найпопулярніших японських коміксів в історії. Сюжет про хлопчика, який вирішив позбавити світ від зла за допомогою магічної зошити, що вбиває будь-якого, чиє ім'я в неї записано, придумали в 2004 році Цугуми Обидва і Такеши Обата. Ідея манги лягла в основу двох ігрових фільмів, що вийшли поспіль в один рік, правда, сюжет екранізацій лише частково заснований на першоджерелі. Фільм Канеко був добре прийнятий в Японії і в 2008 році Хідео Наката зняв ще й спін-офф «L: Змінити світ». Популярність «Зошити», зокрема, на батьківщині, продовжує зростати. Крім фільмів, всесвіт обросла численними аніме-серіалами, комп'ютерними іграми і навіть мюзиклом.

Дороро: Легенда про воїна / Dororo

Режисер Акихико Сиота, 2007
«Дороро» була написана Осаму Тезука ще в 1967 році, і через два роки за її мотивами був випущений чорно-білий аніме-серіал. Сюжет манги досить цікавий: молодий самурай, проклятий 48 демонами, які одного разу уклали жорстоку операцію з його батьком. Кожен демон забрав собі по одному органу хлопчика, і щоб повернути собі здорове тіло, той повинен убити чудовиськ, а також своє злобного батька. Відповідно сюжету, фільм Сіоти вийшов абсолютно божевільним навіть для японських блокбастерів. «Дороро» цікаво обігрує японські демонічні міфи і перекази, хоча і вельми хаотично і сумбурно. Проте, фільм мав успіх не тільки на батьківщині, і студія Universal давно викупила права на голлівудську постановку.

Ворони: Початок / Kurôzu zero

Режисер Такаси Миике, 2007
Фільм заснований на популярній манзі «Ворони», написаної Хіросі Такахасі в 2007 році. Режисер Такасі Мііке, відомий шаленою швидкістю виробництва фільмів, буквально в тому ж році поставив її адаптацію. В основі сюжету лежить досить канонічна історія про протистояння шкільних банд. Протягом фільму японські підлітки тільки й роблять, що самими витонченими способами б'ють один одного, але знято це по-справжньому віртуозно і цікаво. Насильство в фільмі Мііке - це єдиний засіб комунікації між простими школярами, і за нехитрою жанрової історією криється недурний соціальний коментар.

Спіді-гонщик / Speed Racer

Режисери Лана і Лілі Вачовскі, 2008
Вперше про голлівудську адаптації манги Тацуо Йошида і знятого по ній знаменитого аніме-серіалу заговорили в далекому 1992 році. З тих пір в числі постановників були Гас Ван Сент і Альфонсо Куарон, а на головну роль висували Джонні Деппа і рокера Генрі Роллінза. Лише в 2006 році продюсер Джоел Сільвер викупив права на екранізацію з метою зняти сімейне кіно і запропонував проект Вачовські, з якими вже працював над трилогією «Матриця». Режисери детально відтворили атмосферу 80-х і яскравість аніме-серіалу, знявши практично весь фільм перед «зеленим екраном».

Ганц / Gantz

Режисер Синсуке Сато, 2010
У 2000 році Хіро Оку опублікував першу частину манги «Ганц», за сюжетом якої загинув у результаті нещасного випадку підліток стає частиною посмертної «гри». Завданням його та інших недавно загиблих є пошук і усунення прибульців, при цьому смерть під час цієї гри вже стане остаточною. Режисер Сансуке Сато, що спеціалізується на адаптації манги і аніме для кіно, зберіг дух оригіналу - «Ганц», перш за все, стрімкий і кривавий екшен, що нагадує то «Матрицю», то «Королівську битву». Для недосвідчених в японських блокбастерах фільм цілком може стати хорошим початком.

Бродяга Кенсин / Rurôni Kenshin

Режисер Кейси Отомо, 2012
Дія оригінальної манги, написаної Нобухіро Вацукі в 1994 році, відбувається в Японії часів епохи Мейдзі, коли імператор і його уряд прийшли на зміну традиційної самурайської культурі. Сюжет оповідає про бродячого воїна хімура кенсін, що пропонує допомогу і захист всякому на своєму шляху. У Росії пригоди Кенсіна широко відомі по аніме-серіалу, який локалізували під назвою «Самурай Ікс»

Комментарии

  1. Інформація корисна і повчальна! Із задоволенням подивлюся ці захоплючі фільми;)

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий

Популярные сообщения